przepisy Wegetariańskie z mozzarellą

Smakowity, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Naturalnie, chodzi o mozzarellę. Znany na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a dokładnie z rejonu Kampania.
mozzarella

Swoją popularność zawdzięcza nie jedynie dzięki łagodnemu smaku, jakkolwiek też charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają totalnie nowego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, lecz równocześnie nie zmienia swojego delikatnego i naturalnego smaku.
włoskie tiramisu
mozzarella na słodko   
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami lub też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym oczywiście serem sporadycznie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niezwykle charakterystyczne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Jak najbardziej ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest nieprzerwanie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs produkty sero podobne
Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie pospolici ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w samej rzeczy ser. W większości wypadków sprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. Jak nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle szablonowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa i receptura są napisane na listę artykułów chronionych oraz tradycyjnych.
Skąd wobec tego wziąć nowatorski, smakowity ser mozzarella? Wystarczy udać się do sprawdzonych delikatesów. Trzeba niemniej jednak liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie sporo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy szablonowego sera mozzarella jesteśmy w stanie ogłosić jedno – ściśle mówiąc należałoby dopłacić i cieszyć się pysznym smakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *