włoska restauracja Kraków centrum

Bardzo dobrą wskazówką na dostosowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu płótnem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa pragnie wina, który perfekcyjnie połączy się z wypiekanym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeśli uważasz o czerwonym winie, masz rację, lecz które z nich będzie w największym stopniu należyte? Najczęściej jest tak, że najpoprawniej dostosować wino z tego samego regionu we Włoszech z którego tradycyjnie pochodzi danie – tu mogłoby się sprawić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma duży aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak również jest o należytej strukturze pasującej do dania.

włoska restauracja w Krakowie

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne oraz niejednokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest bezlik przeróżnych odmian winogron (oraz mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można nieco o wiele bardziej poszaleć.
•    Rekomendowane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, jednakowoż też Sangiovese, Negroamaro, lub też Nero d’Avola.

Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest odszukać wino, które nie smakowałaby dość odpowiednio z serem, w związku z tym zamiast tego prawidłowiej pomyśleć o dobraniu dobrego jako o okazji do tego, żeby spróbować trochę o wiele bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano bądź Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Co więcej lżejsze czerwone wina z są kolejnym wyśmienitym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, zwłaszcza jeśli w sosie są grzyby lub też warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których należałoby spróbować: jeśli gra toczy się o wino białe Trebbiano di Lugana czy też Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy również Sangiovese.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *